Druivenrassen wit

Solaris

De Solaris is een wit druivenras dat in 1975 ontwikkeld is. Zij is een verre verwant van de Riesling en Pinot gris. De naam Solaris is afgeleid van “solar” de zon, vanwege haar kracht en vroegzomerse rijpheid.

In koelere wijnbouwstreken, zoals bijvoorbeeld in Zweden, Engeland en Nederland geeft de druif toch nog hoge suiker- en lage zuurgehaltes.

Hoewel de druif voor dessertwijnen gebruikt kan worden, is zij zeer geschikt voor de vinificatie van wat steviger droge wijn. Het bouquet is bloemrijk en vertoond vaak een zweempje honing. Van de Solaris kunnen zogenaamde cépage wijnen gemaakt worden, maar wordt ook wel gemengd met andere druiven.

Omdat de Solaris zulke gunstige eigenschappen heeft wordt de plant ook gebruikt om nieuwe druivenvariëteiten te creëren.

 

Johanniter

Johanniter is misschien wel de beste wijndruif voor ons klimaat. De wijnen zijn krachtig, fruitig en hebben overeenkomsten met Riesling en Pinot Gris. Dit is logisch, want deze druif is ontstaan uit een kruising tussen Riesling en de Pinot Gris (mutatie van Pinot Noir).

 

Kerner

Witte druivensoort van hoge kwaliteit. Is een Duitse kruising van de blauwe Trollinger met de witte Riesling. De wijnen hebben een krachtige en pittige smaak die eerst zeer kruidig-bloemig en intens is en die later overgaat in balsemachtige en aromatische, kruidige nuances.

 

Muller Thurgau

Een succesvolle witte druivensoort die relatief weinig eisen stelt aan bodem en weersgesteldheid. Wijn van deze druif heeft milde zuren, is fruitig en kan best jong gedronken worden.

 

Souvignier Gris

Deze druif is een kruising van Bronner (een witte druif) en Cabernet Sauvignon (een blauwe druif).

Zeer sterke resistentie tegen valse en echte meeldauw.
Geen echte witte druif maar eerder met een grijze tint (de invloed van de blauwe Cabernet Sauvignon). Doet denken qua smaak aan de Sauvignon Blanc.
Immers de Cabernet Sauvignon is op zijn beurt een kruising van de Cabernet Franc met Sauvignon Blanc.

 

Pinot Gris

Deze druif zorgt voor droge, lichte, frisse wijnen met een mineraal karakter.De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld.

 

Druivenrassen rood

Rondo

Het ras is ontstaan uit een kruising tussen Zarya Severa en St. Laurent.

De Rondo geeft een fruitige donkerrode wijn met een Bourgogne karakter. De wijn, met duidelijke tannines, is kleur-vast en heeft in haar aroma kersen, pruimen, bloemen, druiven en rook.

 

Cabernet Cortis

De Cabernet Cortis is een Duitse blauwe druivensoort.

Het is een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en de Solaris. De Cabernet Cortis kan zeer goed tegen weinig licht. De bladeren lijken op die van de Cabernet Sauvignon. Ze zijn van gemiddelde grootte, sterk groen, diep ingesneden en vijfvingerig. De druiven zijn middelgroot. Zij zijn half oktober rijp.

De kleur van wijn van deze druivensoort is dieprood en heeft veel tannines. De wijn heeft dus tijd nodig om van die harde tannines af te raken en hem plezierig drinkbaar te maken.

 

Pinot Noir

Pinot Noir is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil.

Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn en rosé. 

 

Dornfelder

De meest succesvolle Duitse kruising voor rode wijndruiven. kenmerkend voor zijn stevige doch soepele en harmonieuze wijnen.

 

 terug naar boven