Rijke geschiedenis
Hagelandse wijn door de eeuwen heen.
Hageland
Een sprankelende streek
1ste wijngaarden in het Hageland: +/- 1100, Godfried I Hertog van Brabant
14 & 15 de eeuw: hoogtepunt, zéér belangrijk voor economie, eigen wijnmarkt EN buitenlandse handel, wijntaveernen, wijnbouw = ambachtsstiel
Benaming “Hageland”: hoge hagen werden geplant rond wijngaarden ter bescherming tegen ijzige noorderwind
Ijzerzandsteen stapelen rond wijngaarden, eveneens ter bescherming cfr. Muur in Wezemaal
Keizer Karel V, Filips de Goede, Karel de Stoute,… bezaten uitgestrekte wijndomeinen in Bourgondië maar serveerden wel Hagelandse wijnen aan de feesttafel
Koffie en thee volledig onbekend, men dronk water, bier en vooral wijn zo’n 30 L per persoon per jaar, zelfs bij het ontbijt! Er werd Rijnwijn aangevoerd als eigen voorraad erdoor was.
Wijnvervalsers: 10 jaar verbanning, nadat bovenste kootje van de duim werd afgezet. Daarna hervallen = levend verbrand
Einde 15de eeuw: meer landbouw, graan,… = minder kostelijk aan arbeidsloon, goedkope franse wijnen, strenge winters, zware accijnzen,…
Heropstart na WOII: eerst in Wezemaal
Zaterdag 8 april 1972: meer dan 2000 stokken werden aangeplant in het Hageland
1972: eerste wijnbouwcursus erkend door ministerie van Landbouw
Duitse studie: astma wordt verlicht door tijd door te brengen in een bloeiende wijngaard
Oktober 1973: eerste druiven naar de pers: van 2000 stokken slechts 100 kg druiven: strenge vorst, veel zoete druiven werden opgegeten, merels en spreeuwen…) Bv. Daems zat in Zaïre, bij terugkomst 90% van oogst opgegeten door vogels.
1974: eerste wijnfeesten in Houwaart!
Houwaartse Berg ideaal voor wijnbouw owv microklimaat en zuidhelling